JIKA AKU JATUH CINTA

YA ALLAH,jika aku jatuh cinta,cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya padamu,agar bertambah kekuatanku untyk mencintaimu,
YA MUHAIMIN,,jika aku jatuh hati,izinkanlahaku menyentuh hati,seseorang yang hatinya tertaut kepadamu,agar tidak terjatuh aku dalam jurang cinta nafsu,
YA RABBANA,jika aku jatuh hati,jagalah hatiku padanya agar tidak berpaling dari hatimu

Wednesday, October 24, 2012

alhamdulillah,,setelah sekian lama x update blog nih,,mlm nih diberi kesempatan untuk kembali mencoretkan selembar kisah,moga dengan cara nih,dpt mengurangkan rase kesal,sedih,bersalah pada dia aku x berniat untuk bertindak sombong,apatah lagi ego,tp terasa seperti maruahku dipermainkan, tapi siapalah aku untuk terus menghukum dia?aku bukan nabi atau rasul jauh sekali malaikat,aku juge manusia biasa,yang juga x terkecuali melakukan kesilapan, jangan biarkan setitik nila merosakkan susu sebelanga,

Friday, March 23, 2012

amanah daripada-Nya=)

alhamdulillah,,mse entry nih di tulis ,lg 10 hri aku akn mlpor diri untuk bertugas sebagai seorang`jururawat`. Jururawat,jururawat,,lalalala~~~

x pernah tertulis dalam kamus hidup akuh yang aku akn memgang jawatan sebagai seorang jururawat,ya,,jururawat,

dulu,,yg ada dalam kamus akuh cume lah untuk mnjadi seorang hamba,khalifah di bumi ini(itu suda tentu),menjadi seorang tenaga pendidik(ustazah mungkin) ataupon seorang akauntan.







yg ni suda tentu lah,,


a href="http://1.bp.blogspot.com/-WdpriaidGBo/T2yVZkM4CKI/AAAAAAAAANI/VXZzGcZiKdY/s1600/download.jpg">


yang nih tak kesampaian pulak,,tp x pe ar,,bnyk cre lg nak smpaikn dakwah kan=)




akhirnya,,inilah akuh,,ni lah jawatan,tanggungjawab,amanah yang akn aku pikul waktu ini,=)


jururawat?huhuhu,,,sbnanye aku pon mcm x yken yg aku bole galas amanah nih,,amanah untuk merawat kot,,ingt senang,,huhuhuu,,

tp x pe,,jnji kite sume ingt jnji `Dia`,,"tidak kan dibebani seseorang hamba dengan ujian ynag bukan pada kemampuannya"yup,,

Islam itu indah bukan,,yup,,aku kan cuba tok menjalankan amanah yang telah diberikan,
insyaAllah=)

wassalam~~~

Saturday, March 3, 2012

kualiti~VS~kuantiti

bismillahirrahmanirrahim,

alhamdulillah,pg nih diberi kesempatan jugak tok mengupdate blog aku nih,,msok smggu dah wse aku x update,
sbb x de idea nk tulis pe,setiap hari aku lakukn rutin hrian yg sme,bgn tido,solat,sidai kain,,kms umah,then prepair nk p kje,mgkin dlm bln nih rutin nih akn brubh,,spe tau kan,,insyaAllah,:)

tp pg nih,mcm dpt stu idea bru nk tulis,trime ksh shbt sbb bg idea kat akuh nk tulis pe,

~KAK,NAPE SPE KAK?ISKH SMBONG BTOL KAK NIH,TNYE NME JEW PON~


yup,tgk cm x slh kan sbb skdr nk taw nme,,tp dgn tgurn prtme tu lah bole menyemai benih prknln yg kite x jgke,n kite x expect pon nk bkwn,

key,,wse xm x de kne mngne ngn tjok kat ats tuh kan,so sbnanye aku nk fokus kat sikap,perangai or atitude kite sbg seorang khalifah kat muke bumi nih,

aku memg wse kurg slesa or memg x suke bile ad owang tnye soklan kat ats tuh,bkn aku smbong,,n nak kate aku ni bgs sgt,tp cube kowang,nth celah mne ko jmpe mamat tuh,,tetibe die tnye nme kowang,x plek ke?bkn plek jew,,tp aku wse irrtating btothen aku pon wse cm nk sumph sernh jew kan,

law bbtol nk knl,,gune cre yg btol okey~~~

Saturday, February 25, 2012

tudung `vs` peribadi diri

alhamdulillah,harinih aku msh di beri pluang oleh-Nya untuk menulis smthng kat blog aku nih,,pns btol ptg nih,,air botol yg aku bru topap nih pon dh tnggl spruh,,cmner nak smpaikn ke mlm nih,,jwb tln air liur je ar,,(hohoo,,bln pose je wt cmtuh),smbil mkn putu mayam made by ayh aku nih,wse cm nk tls psl tjok kat ats ni hah,

~TUDUNG~

aku tergerak nak tulis entry pasal bnde nih sbb bwu bbrpe mggu yg lps,snior aku kat `SMAPR` dlu tepon akuh,,aku memule x knl gak,ye ar,,budak x hbs `STAM`x bpe knl sgt la kan,hohoho,,upe nye `kak Suraya Sisal`,aku ingt nme die pnoh sbb die dlu pngws kat skola,,lmbot jew kak nih,,die bek ngn kwn aku,si kecik `Aziera `ni ha,,die dpt no aku pon dr budak kecik tuh,,aku ingt nape nth die kol akuh,upenye die nk gtaw yg dlu die ad pnjm satu tudung `labuh` akuh,,ops,,aku pon x ingt yg ne,bknnye aku de bnyk sgt tudung labuh tp sbb da lme sgt kan,,aku pon x ingt yg ne,,die kate nk pulg kat akuh sbb tkot aku nk gune,(terpempan seketika)aku ckp ngn die,,"x pe ar kak,,kite bg kak jew,,kite x pkai dah",spontan aku jwb,,then die pon ckp time ksh,,then full stop,



ye,,aku terdiam seketika di kala akak tuh kate "akak nk pulang tudung awk takot awk nk gune",huhuhu,,dah jauh sgt akuh nih,,(termenung sejenak)


yup,,dulu aku sprti dlm gmbr kat ats tu ha,,tertutup rapi,sbbnye aku brsekolah di sekolah agame,(5 taon kot)actlly mse nk msok form 1 tuh aku nk msok skola bese je,,dkt ngn fmly,(hehehe,,alsn x nk ddok asrma),tp mak aku kuat suoh aku msok skola agme,,aku ikotkn je ar,,g pon aku wse bole je lyn,then sdr x sdr,,tmt gak 5 taon kt skola tuh,



kat ats ni lah skola akuh,,x yah cite ppnjgn la bab skola,,hohoho,,then,,aku tros la smbong amek `sijil tinggi agama`tp x hbes,,x lps gak lah exam skli kan,,huhuhu,,pstuh aku smbung mtrik,,

smbung mtrik jew,aku still mngkalkn imej tudung lerang 60,tp x jahit tgh lah,,aku pkai tdug bwl saiz lerg 60,,hohohoho,,(bek kan akuh),tu mse kat mtrik kdah,,smpai kat mtrik jhor,,still gak mngkalkn imej yg sme,,

aku smpt satu sem jew kat mtrik(6 buln je ar),sbb akuh dpt pnggln drpd (SPA) tok jd nurse,then aku pon beralih arh ke bdg nurse,,aku smbung bljr kat subang jaya,,



sowi lah,,kolej aku nih dlm summit compleks,,so x de ar satu bgunan khas tok kolej akuh,,

bermule dr sini,,aku brubh sdikit(x lah bnyk sgt,,huhuhu)dr segi pnmpilan lah,,
actlly frst dtg dulu,,phk kolej kate kne gune uniform time stdy kat kolej,,uniform kiteowang lengan pndek taw,,so ade gak ini siatif ngadu kat kkm,,kkm kate x bole wtpe sbb tu kire bwh kolej pnye rules,,then kne pkai skaf,,tutup pale jew(ala-ala cm nenek tu ha)hohoho,nak wt cmner,,aku pon ikot jew,,then sblm tuh brt gak hati kan nk bukak sesuke hati,,ye ar bile diri dh terdidik acuannye begitu,,nak tuka jd begini pyh gak,,pening pale tok cri konklusi dr mslh aku ni ha,,then aku de tny emmber yg arif dlm bdg cmnih,,depa kata,,x pa,,yg pnting niat hg,,hg bole cver pkai sweater kan,,then ade gak senior kat kolej tuh yg ala-ala akuh,,so aku pon tnye ngn dieowang,alhamdulillah,aku dpt gak tmtkn diploma akuh,

even aku da bnyk brubh,,pd akuh,mgkin prubahan dr segi fizikal,rohani x taw ar,,owg skliling aku jew bole nilai kan,aku tetap sme jew,,manusie kan brubah,,

kenkadang ade gak merintih sendiri bile rse diri jauh je ngn `Dia`,tp cecepat aku mengadu dgn-Nya,alhamdulillah,,sumenye aku dpt tangani,

<

kepada kengkwn akuh yg knl akuh,,law jmpe akuh kat mmne tgur ar ye,,mybe aku x ingt sgt kowang,,tp law kowang tgor,,insyaAllah aku ingt,,hehehehe,

wassalam


Wednesday, February 22, 2012

terime kasih sahabat:)

tarikh:23/2/2012
ari:khamis

smntre tnggu owg yg ajr aku bwk krte(nk wat lsen lah) dtg,,aku lyn lah cte kat tv 9 nih,,slalunye mak ayh aku wjen tgk pgrm `tanyalah ustaz` nih,,bes gak,,bnyk bnde kite bljr,then,after cte nih hbes,,aku con tgk cte, `adik & al-quran`,aku suke tgk cte nih,,sbb suare bebudk nih ssdp alunkn bacaan al-quran,,memg terbaik lah~~~



arnih Us. Zamri dgn knk-knk tuh bce ayt 118,surah `ALI-IMRAN`x slp akuh,then,hbes jew bcaan tuh,, ustaz suoh knk-knk tuh bdiri tok bce ikrar,,sbnanye ustaz bce kata-kata hkmah persahabatan pd pndgn `IMAM SYAFI`E`,,t aku tls bwh nih ikrar tuh,

Aku mencintai sahabatku dengan segenap jiwa ragaku, seakan-akan aku mencintai sanak saudaraku.
Sahabat yang baik adalah yang sering sejalan denganku dan yang menjaga nama baikku ketika aku hidup atau selepas aku mati.
Aku selalu berharap mendapatkan sahabat sejati yang tidak luntur baik dalam keadaan suka atau duka.


tetibe aku bwu tringt,,kwn aku pnyer bfday arnih lah,,eh slh slh,bkn kwn,,tp `shbt`,ngee(special sket ar)pd aku je kot,,hohoho,,abaikan,

so smpne bfday die arnih,aku nk wat stu entry tok die,,cume nih je aku dpt bg kat kau sbb kite dh x stu asrama,,law stu asrma,,ley jew aku tmph nasi lemk `cik sal` kat kafe tuh,,huhuhu,

crtenye brmule di sini,

sbnanye aku x taw cmner aku bole rpt ngn die,tetaw je rpt,g pon dlu kteowg stu group,,(bese ar dok asrma ad group-group nih kan),aku wse bkn aku jew ad,,owg yg bce ni pon msti ad group kan,,tp x lah smgt asobiah tuh tnggi sgt,,group nih cm kwn bek lah,

so dlm group akuh de 8 owg,then 8 owg nih ad yg rpt due owg,due owg,,btol kan owg kte,,x sume mslh kte bole kgsi ngn kgkwn,,mybe ad prob yg kite hnya prlukn seorg temn yg bisa mndgr,,(aiceh,,puitis tol,),

so aku pon rpt ngn die,,kat mne ad die,,ad lah akuh,law x slh akuh form 2 kot bwu bek ngn die,then,after form 4,die dpt result bgos mse pmr,so die nk pndh skola,then die pndh da pon,,tp x slp aku 2 mggu kot,,die msok lek smapr,(cte nih mls nk cte ppnjg,,spe yg taw,,tw lah,,yg x taw,,x yah taw),then kteowang bkwn bek smpai lah spm,,

djdikn cte,,time spm,aku jd `ketue asrma`,cm hebt sgt kan pdhl x de pe pon,,kgkwn aku yg 8 owg tu pon dpt pgang jwtn,,ade yg pgang lajnah kebersihan,kesihatan,musolla,dewn mkn,,n sukn,,pndek kate,,majoriti dak group akuh la pgang(group hbt ar nih,,uhuhuhu,)die jd ktue tok ljnah `sukan`,memg terbaik lah kan,,kje monteng jew,tp jrg la monteng,,nape pon ktue asrma,

shri lg aku nk spm,aku jtoh sket,dwn exam tgkt 4 x slp akuh,,so aku kne exam kat bilik rwtn,,tgkt 1 jew,,so die lah yg bnyk tlg akuh,smpai lah hbes exam,bile knang blek,,memg trse indh sgt,,ye ar,,dpt kgkwn yg bbtol mmhmi kan,,(sdey plk dah)




actly,,aku nk ltk gmbr die sbb smpne bfday die tp aku x smpn plk pic di,,aku mek jew pic kat google nih,,hehehehe,,sowi ye `cik timah`,x smpn gmbr kamu,,


`cik timah`,ni kek untk awk,,mntk maaf ye,,sy bru kmpul rspi jew,tp x smpt nk wat lg,,nnti sy ad mse,,sy wat ye,

trime ksh sbb sudi jd kwn sy slme nih,,
mgkin sy x dpt jd shbt terbaik awk,
sy mntk maaf ye klau sy bnyk kcilkn hati awk,
slmt hari lahir yg ke -22,
semoge ape yg dirncg akn trlksne,

wassalam~~~

Sunday, February 19, 2012

khas buat teman:)

alhamdulillah,,harinih aku msh diberi pluang untuk brnafas di bumi Allah nih,pg nih cm bese lah rutin aku,,dtg kdai,,kmas,then mngadap dpn pc nih,,
dan skrg aku nk update lg satu story,artuh update story sal kgkwn kat induksi,,lani aku nk update tok crte kgkwn kat kolej akuh,,mse mjlis last kteowg,

sbnanye,,time kat kolej nih,,aku x rmai kwn baik,,kwn tu rmai,sume kwn akuh,,tp kwn yg bbtol aku bek x la rmai,,owg kate 'sahabat'aiceh,,(malu sy)






okey,,dkt ats nih gmbr spruh bbdk klus aku wsenye,,sbb law nak msok sume,,spe nk mek gmbr kan,yg kat ttgh,tu da tntu lah ckgu klus kiteowang,mrgkap pricpl kolej kteowang,meh aku story sket psl beliau(tnde hrmat)
name diberi mis,salma binti mohd ibrahim,bliau memg akn pgang group sem 6(final sem lah)dlu x pon,,tp stat sem bile agknye die amek aleh,so kiteowang follow je ar,sbnanye beliau ni okey,,sbb aku pnh buwusn dgn beliau,snang kate,,wat cm pe yg di mintak,,msti ok jew,,g satu beliau nih bole di bwe brbincang,(sbb bliau kple kolej kan,so kne dgr pndgn pljr-pljr,bukn mek bebulat je kan)sbb kwn akuh pnh brbncng dgn beliau untuk mnsttelkn hal psl sijil nasyid tok mauldurrsul,,bg sesiape yg brknaan,,taw lah hal nih,,yg x taw,,x pe,,bce je ye,,:P,ckop lah cte psl beliau,,







okey,,gmbr dkt ats nih,,gmbr kak awin and erin nurzaien(sory klaw slh eje,,ngeh~~~)
aku nk brcrte sal erin sbb aku ddok ngn die stat sem bpe aku x ingt,,tp lme gak lah aku dduk sbres dgn die,,die nih unik taw(unik ke????),unik lah sbb spnjg aku hdop,,aku blm pnh jmpe kgkwn yg rjen mentouch-up muke,die ni ke mane msti ad bdk tu ha,,pe nmenye bdk tuh,,aku x ingt plk,,aku bb cmnih memg fail sket,die ni ibrt "luncai dgn labu-labunye"cm tu lah die,"erin dgn bedak compcnye"huhuhuhu(jgn mrh no),
tp aku suke dgn die,,die nih bdk pndai,,tiap sem mate x pnh bwh 3.5,,hebatkan:)
die memg hbt,,da lah klkr owgnye,,tp time mjlis nih,,aku pon x taw npe aku tgk die cm ayu sgt,,pdhl sme jew sbnanye,,sbb da nk bpsh kot,,muke suci je aku tgk,ceit~~~
lagi stu,die nih ley bkak slre aku bile bb mkn,,memule tgk mknan tu bese jew,,tp bile tgk die mkn,,cnfm,,nasi puteh ngn tlur goreng tuh wsenye cm mkn stik kot,,(dhsyt x?)
tu ar klbhn die yg x sume owg taw,,hohohoho.,,okey ckoplah psl si erin nih,kite cte sal owg len plk,





okey,,yg ni plk,aku nak crte sal `kak wa`,die pon dduk sbris dgn akuh,sbnanye brsn tu cme ad empt owg jew,,bese lah brsn last skli dlm klus,,ne ad owg nk ddok blkg,,kteowang je yg rela dok blkg,aku memg dr sem 1 pghuni dkt brsn blkg tuh,,lctrer sume cop kteowang kaki tido,kaki bsing,,sgle kaki lah,okey,,ckop lah tuh,,nak cte sal kak wa,

kak wa nih nme sbnanye najwa,but bkn najwa latif ek,kiteowang pnggl die kak sbb die lbh dewase drpd kami yg lain,,kak wa nih `istimewa` sbb die ad sft `sensitif' yang amt-amtlah sensitif(pe aku lts nih?),tp kiteowang still hrmt die,,so law nak brkate-kate or brguraw kena pndai sket dgn die nih,,tp law dh jnis akuh,ade aku kesh?sian gak knkdg aku tgk die sbb slalu kne ngn akuh,,tp aku x wat pe pon,,cume mlot aku jew knkdg trlps,,(sory ye kak wa:),,




lat but not least,kwn akuh yg bbtol dduk sblh aku dlm klus,still dkt brsn blkg ni ha,,nme nye `nurliyana mohd yunus`,die ni asl kedah,,aku nk crte bbnyk sal die x ley gak,,tkot die bngge plk,,tp ikhlas aku ckp,,pe yg aku tls nih adlh ikhlas dr hati,spnjg aku knl die,die nih mnt btol kat artis korea,,tp aku x mek port sgt sbb aku mnt begitu jew,sbnanye,dlu mse frst time smpai subg,,mggu orientsi aku dpt 1 group ngn die tp time tuhx rpt g sbb bru g kan,,then kiteowang pon ddok tmpt lenlain dlm klus,,aku stat rpt ngn die msok sem bpe nth,,aku x ingt tp lme gak aku ddok sblh die kat klus,hobi die yg x de sape bole chllnge adlh:

"tido dlm klus tnpe dpt diliht oleh lctrer"

memg hebt la die,,aku pon x reti nk wat,tp knkdg nek lnguh gak siku aku sbb nak cover line pnye psl,,tp x pe ar,,tido die pon pointer x pnh jtuh kot,,mntain 3 jew,,even gegiler cmtuh,,aku x nmpk kot minah ni stdy,,sok nk exam,,mlm bwu seselak buku,,tp aku tbek ar die,,lg stu aku bole msok ngn die sbb,sng nk ajk lepk,,tgkt satu casa subang tu lah tmpt kiteowang lepak,,cm x pnh jmpe staon kot law lepk pdhl beu pg td dok dlm klus ssme,,nth pe kiteowang bualkn pon x taw ar,hohohoho,,tp die lah kwn aku yg bnyk shre ngn aku mslh,,time ksh yana:)





lastly,,kwn yg baik dgn aku,`sri ameera abd rahim`,actly law nk diikotkn umor,die lbh dewase dr aku,,tp aku lbey slse x pnggl akak ngn die sbb aku wse cm ade gap ble ad glrn akak nih,,seb bek die x kesh,,die nih owg kl,,dok je kl,,tp umah kt kg gk,,`kg datuk keramat`(sowi ek law slh eje nme tmpt tnggl ko),aku sng bkwn ngn die sbb cre pmikirn yg mtg,,sng dibawe brbincang,

lg stu yg best,,sng untk brbicare brkaitan agama,,soal jwb brkaitan agme,eblm tuh,,bknnye aku memilih untk brbicare soal begini,,tp law kite slh memilih owg yg sesuai tok crte sal nih,,bole jd bnde len,,so aku lbey slse brbicre dgn die,,sbb tu lah,,aku lbey bnyk brtnye pndpt,brkgsi mklumt dgn die,,hope die pon wse begitu,,

jari-jari da mule pnt nak menaip,untuk kgkwn yg len,,mntk maaf law x msok dlm crte nih sbb aku nk crte sal owg yg aku knl,or rpt jew,,bkn mksdnye kowang bkn kwn akuh,huhuhu,

wassalam~~~~~

perlukah aku??

grrrrr~~~,tetibe aku wse brgegar bed akuh,,
iskh,,kcaw btol lah,,spe plk anta msj pepagi bute nih(gumam aku dlm hati?

"doakn sy brjaye intrview sok"

no yg aku x smpn dlm fon akuh,,tp sgr lg dlm ingtn akuh,
no tu lah yg prnh tmn akuh tok 5 thn yg dlu,mls untuk mmikirkannye lg,

aku just ignore that mssge,

whai shbt lme ku,,ku x rply bkn bmksud aku x doakn kau,aku wse btter aku x bls dr mnimbulkan syak wsgke kpd org skliling kau,,

ckuplah skli,aku x nak jd puncenye,,bhgiekan lah die okey,,
wassalam~~~~


Saturday, February 18, 2012

coretan sepetang di halamanku~~~

tgh syok layan fb nih,,smbil tgk hujan trun,,terimbau plk knangan mse aku kne p induksi sblm hbes stdy artuh,

msti ad yg x taw indksi tu pe kan,,actlly aku pon x taw gak sbnanye indksi tu tok pe,tp dr xprience snior snior aku dlu,,ibrt cm preparation bfre kite kne kje ngn gvnmnt,bia aku bg cth lg snang nk fhm,mcm kite kne p ksus pra prkhwinan bfore get married lah(phm kan?kan?kan?)

aku sbnanye x mnt gak nk p bbnde cmnih,,tp dsbbkn tgjwb aku p gak lah,,(seb bek smggu jew),x smpai ati nk tngglkn casa subng tu llme:(,g pon aku kne cndct tok group aku lak(bkn nk mmbnge dri ye)

okey lah,,aku msok tros cite spnjg smggu induksi nih,

memule smpai je kat kskb(tmpt prkmpulan bbudk tjaan kkm lah),wse bdbr,hehehe,,aku pon x taw npe,,bukn nk p umah bkl mrtue pon,tp wsenye cmtu lah,then ad lah sowang mamat nih dtg,gtaw yg die adlh pghulu tok indksi sessi sblm sessi aku nih,siap tnggl no tlfon g law de pape mslh,(peh,memg ssuai jd pghulu lah,,nme die R*****),aku yg bole diibrtkn sprti,"ruse msok kg" ikot je lah kte die,,kne kmpol kat audi(auditorium) kol 2 ptg,so aku pon arhkn bbdk len p kntin lu nk amek blik,then wat hal mmsng

location:audi KSKB
time :0200 wktu mas

aku pon da x bpe ingt lah wtpe time memule msok tuh,tp mmat pghulu tuh dok ckp pe nth kat dpn tuh,mls amek ksh,,rmai gler bbdk,,mslhnye adlh,aku jmpe rmai budk yg berlainan jntina ngn aku,,(mksdnye llki lah),

ni lah prob aku,kat kolej dlu,dak llki bole kre bpe la sgt kt kolej aku,so x mlu lah sgt,lani,tu dia,rse nk ggur da heart aku nih,,tp muke still condfnt jew,

smpai prt bhgi group,Allah maha kaya,seb bek aku dpt group ngn dak kolej aku gak,,si mek farah n sinclair,lega lah ad gak mmbr,




ni ar gmbr bbdk group aku(group 7,:)

kowang da tgk kan gmbr tuh,ha tu lah group aku,,bcmpor hbes dah,,cm rojak,,dr mmcm cos,(nursing,pka,dsa,bla,bla,bla,aku pon x sure sgt),tp majo dak nursing la,bes part tuh

aku mls nk cte ppnjg,sbb spnjg 6 hri tuh,bnde yg sme je aku wat,pg mso audi,dgr crmh,then blek blik,,tu je lah,tp ari last aku nk cte sbb best~~~~ad xplore racen

last day explore race,memg ar x sme cm xplore race cm kat slurn 'AXN' tuh,tp best la,wat pgthuan kowang,,kt stu lah aku bwu knl bbdk group aku,bygkn lah da dkt smggu kt stu,,bru last day aku knl bbtol dak group akuh,,




kt ats nih gmbr group aku bfre stat xplore race,,mamat yg dpn skli tuh,,pkai bju belang hitam merh tu ktue kteowang lah,aku pon x taw bile mse plk mmat ni jd ktue,,mse elction tuh owg len,,artuh owg len,,x kesh la jnji pale die gler-gler gak,aku knan kat sluar trek die,,cm sluar aku time nk p sukan skola rndh tuh,hhohoho,tgk je mmt ni mcm slnge,tp terbaikkkkkkkk,(cap jempol),bgs gler,spnjg x plore rece tuh,,kteowg goyg kaki jew,,die yg bsmgt,,hehehehe,,time ksh ye "en harmizie"sudi jd ktue kteowang:P




okey,mamat ni nme die mirhan,owg sabah bah,ni pon bole thn gak gilernye,die mek cos pe aku pon x ingt,(mlg la spe jd kwn aku,sume bnde x ingt, g pon aku x knal sgt die nih,,mek frh knl la kot sbb mek ni prmh sket:)gmbr nih kteowang mek time kne sttelkn cek point yg frst x slp akuh,kowang taw pe soklan ptme kiteowang?

"snraikn nme guard yg krje hrnih dkt kskb nih"

tu dia,kskb pon x bes pusng lg da kne cri nme guard kot,time nih,cik ketue sbok sttelkn cek point tuh,,aku mls nk kcaw,so aku post x lpskn pluang take pic ngn mirhan nih ats bntuan kmre cik sinclair,time ksh ye snclair:)



okey,gmbr yg nih,kteowang mek time nk tnggu cek point k bpe nth,smntre tnggu group len,,kteowng mek gmbr g,,tu dia,,stiap saat,x kre tmpt dn mse,brposing skan,
okey,tok pgthuan kowang,sokln kat cek point nih adlah

"bpe buah ladies,or washroom kat kskb nih,"

soklan die,,x mncbr lgsong,tnye lah soklan bpe ribu ank tngge kat batu caves ke,kucing ad bpe kaki ke,,bosan btol soklan,
dsbbkan aku bkn bdk kskb,skli lg aku goyg kaki,,tp muke brkrut gak knonnye cm tgh kire gak lah ade bpe bijik sumenye,pdhal,hampeh~~~

so si ecah,lan,dan bbdk kkm yg len bkrut muke bkire-kire bpe bnyk toilet,,hehehe~~




yg ni plk,,aku x ingt gak cek point k brpe,soklan tok cek point nih aku bole time lah,,

"kire prking moto law x slp akuh kat kskb tuh"

aku lpe lak nk gtaw,,bfre stat game nih,,kteowang dbri brg amnh taw,,sbiji tlur(bosn gler) n tgn kteowang kne ikt taw,ibrt x bole bpch lah,,just ketue je bole jln snsowg kt dpn,,ibrt die bkuase sgt la kan,

so smpai cek point nih,kteowang sush la nk kire kan,,tkot bpch lak,,sok tok ketue dgn rela hati,twr diri nk kire petak prking tuh,,lg snang la kteowang,,so amek gmbr g,heheehehe:)

actlly bnyk g taw nk cte,,tp pnt da nk tls,,tp lastmye kteowang hbeskn gak lah game tuh,,


then dlm kol 2 kot acre pntop,then kteowang lek casa subang,

alhamdulillah,,wlaupon kteowang pnye indksi smggu sblm final ljm,kiteowang llus 100%:)

okey lah,,kt bwh nih skdr sisipn gmbr,




gmbr aku ngn mek dlm audi,,memg kje kteowang ar mek gmbr dlm audi nih




gmbr ngn dak twintech law x slp akuh,,nmenye Dila kot,hehehehe,bfre stat xplore race

sekian:)wassalam



Monday, January 23, 2012

SABAR WAHAI SAHABATKU:)


Dari Abu Hurairah ra berkata, bahwa Rasulullah SAW bersabda,"Orang yang kuat bukanlah yang pandai bergulat, namun orang yang kuat adalah orang yang memiliki jiwanya ketika marah." (HR. Bukhari)


alhamdulillah,lame dah x update blog nih,bnyk sgt uwusan yang perlu diselesaikan,,lg pon bru je ad brodband kat umah nih,,syukur alhamdulillah:)

entri kali nih,rsenye cm berminat untuk mengupas serba sedikit sifat yang paling sukar untuk dipupuk dalam diri kita iaitu hamba Allah sekaligus merupakan khalifah di bumi ini,

aku sndri pon bkn seorang yang penyabar,pantang diusik,pasti melenting,huhuhu,tapi x lah trok sgt melenting tuh,,bese lah tgh pns,sume bnde x ingt,mcm api,bile dah marak sush nak padam.huhuhu

bukan nak kate ape,,sbnanye nak jd seorang yang penyabar nih bukan lah snang,klaulah sifat sabar tuh bole di beli kat kdai cm pisang goreng tuh,jwb amanlah dunie nih,

okey kite fkir blek,,slalunye owang kuwang sbr bnyk sbb,antrenye yg aku ley snaraikan
adalah:

1)kena kacaw
2)kena cabar
3)kena maki
4)kena main
5)kena ejek
6)kne bleter

ni antrenye lah,,dsbbkan pnce diatas,kite mgkin x bpe sbr and scre x lgsung mengundang kemarahan yang mgkin kite pon x sdr,(cm kne rasuk plak dah:P)


kat sni gak,aku mek ksmptn tok snaraikn bbrpe jnis sabar yang kite sbnanye x bpe nak tau:


1. Sabar terhadap musibah.

Sabar terhadap musibah merupakan aspek kesabaran yang paling sering dinasehatkan banyak orang. Karena sabar dalam aspek ini merupakan bentuk sabar yang Dalam sebuah hadits diriwayatkan, :
Dari Anas bin Malik ra, bahwa suatu ketika Rasulullah SAW melewati seorang wanita yang sedang menangis di dekat sebuah kuburan. Kemudian Rasulullah SAW bersabda, ‘Bertakwalah kepada Allah, dan bersabarlah.’ Wanita tersebut menjawab, ‘Menjauhlah dariku, karena sesungguhnya engkau tidak mengetahui dan tidak bisa merasakan musibah yang menimpaku.’ Kemudian diberitahukan kepada wanita tersebut, bahwa orang yang menegurnya tadi adalah Rasulullah SAW. Lalu ia mendatangi pintu Rasulullah SAW dan ia tidak mendapatkan penjaganya. Kemudian ia berkata kepada Rasulullah SAW, ‘(maaf) aku tadi tidak mengetahui engkau wahai Rasulullah SAW.’ Rasulullah bersabda, ‘Sesungguhnya sabar itu terdapat pada hentakan pertama.’ (HR. Bukhari Muslim)

2. Sabar ketika menghadapi musuh (dalam berjihad).
Dalam sebuah riwayat, Rasulullah bersabda : Dari Abu Hurairah ra berkata, bahwa Rasulullah SAW bersabda, ‘Janganlah kalian berangan-angan untuk menghadapi musuh. Namun jika kalian sudah menghadapinya maka bersabarlah (untuk menghadapinya).” HR. Muslim.

3. Sabar berjamaah, terhadap amir yang tidak disukai.
Dalam sebuah riwayat digambarkan; Dari Ibnu Abbas ra beliau meriwayatkan bahwa Rasulullah SAW bersabda, ‘Barang siapa yang melihat pada amir (pemimpinnya) sesuatu yang tidak disukainya, maka hendaklah ia bersabar. Karena siapa yang memisahkan diri dari jamaah satu jengkal, kemudian ia mati. Maka ia mati dalam kondisi kematian jahiliyah. (HR. Muslim)

4. Sabar terhadap jabatan & kedudukan.
Dalam sebuah riwayat digambarkan : Dari Usaid bin Hudhair bahwa seseorang dari kaum Anshar berkata kepada Rasulullah SAW; ‘Wahai Rasulullah, engkau mengangkat (memberi kedudukan) si Fulan, namun tidak mengangkat (memberi kedudukan kepadaku). Rasulullah SAW bersabda, Sesungguhnya kalian akan melihat setelahku ‘atsaratan’ (yaitu setiap orang menganggap lebih baik dari yang lainnya), maka bersabarlah kalian hingga kalian menemuiku pada telagaku (kelak). (HR. Turmudzi).

5. Sabar dalam kehidupan sosial dan interaksi dengan masyarakat.
Dalam sebuah hadits diriwayatkan, Rasulullah SAW bersabda, ‘Seorang muslim apabila ia berinteraksi dengan masyarakat serta bersabar terhadap dampak negatif mereka adalah lebih baik dari pada seorang muslim yang tidak berinteraksi dengan masyarakat serta tidak bersabar atas kenegatifan mereka. (HR. Turmudzi)

6. Sabar dalam kerasnya kehidupan dan himpitan ekonomi
Dalam sebuah riwayat digambarkan; ‘Dari Abdullah bin Umar ra berkata bahwa Rasulullah SAW pernah bersabda, ‘Barang siapa yang bersabar atas kesulitan dan himpitan kehidupannya, maka aku akan menjadi saksi atau pemberi syafaat baginya pada hari kiamat. (HR. Turmudzi).


banyk upenye jenis sabar dlm hidup nih,aku yg dah 22 thn hidup pon x taw sbb x pnh kaji kan,

mak aku slalu psn,dlm hidup nih kne bnyk bsbr,nanti nak kje lg banyak ragam dan karenah yang kite kne lyn,mak ckp lg,owg yg bsbr nih,bnyk untungnye,so bersabarlah syg,mak aku ckp lah,

so pape pon aku kan cube untuk menjadi seorang yg sabar:)wassalam