JIKA AKU JATUH CINTA

YA ALLAH,jika aku jatuh cinta,cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya padamu,agar bertambah kekuatanku untyk mencintaimu,
YA MUHAIMIN,,jika aku jatuh hati,izinkanlahaku menyentuh hati,seseorang yang hatinya tertaut kepadamu,agar tidak terjatuh aku dalam jurang cinta nafsu,
YA RABBANA,jika aku jatuh hati,jagalah hatiku padanya agar tidak berpaling dari hatimu

Wednesday, October 24, 2012

alhamdulillah,,setelah sekian lama x update blog nih,,mlm nih diberi kesempatan untuk kembali mencoretkan selembar kisah,moga dengan cara nih,dpt mengurangkan rase kesal,sedih,bersalah pada dia aku x berniat untuk bertindak sombong,apatah lagi ego,tp terasa seperti maruahku dipermainkan, tapi siapalah aku untuk terus menghukum dia?aku bukan nabi atau rasul jauh sekali malaikat,aku juge manusia biasa,yang juga x terkecuali melakukan kesilapan, jangan biarkan setitik nila merosakkan susu sebelanga,

Friday, March 23, 2012

amanah daripada-Nya=)

alhamdulillah,,mse entry nih di tulis ,lg 10 hri aku akn mlpor diri untuk bertugas sebagai seorang`jururawat`. Jururawat,jururawat,,lalalala~~~

x pernah tertulis dalam kamus hidup akuh yang aku akn memgang jawatan sebagai seorang jururawat,ya,,jururawat,

dulu,,yg ada dalam kamus akuh cume lah untuk mnjadi seorang hamba,khalifah di bumi ini(itu suda tentu),menjadi seorang tenaga pendidik(ustazah mungkin) ataupon seorang akauntan.







yg ni suda tentu lah,,


a href="http://1.bp.blogspot.com/-WdpriaidGBo/T2yVZkM4CKI/AAAAAAAAANI/VXZzGcZiKdY/s1600/download.jpg">


yang nih tak kesampaian pulak,,tp x pe ar,,bnyk cre lg nak smpaikn dakwah kan=)




akhirnya,,inilah akuh,,ni lah jawatan,tanggungjawab,amanah yang akn aku pikul waktu ini,=)


jururawat?huhuhu,,,sbnanye aku pon mcm x yken yg aku bole galas amanah nih,,amanah untuk merawat kot,,ingt senang,,huhuhuu,,

tp x pe,,jnji kite sume ingt jnji `Dia`,,"tidak kan dibebani seseorang hamba dengan ujian ynag bukan pada kemampuannya"yup,,

Islam itu indah bukan,,yup,,aku kan cuba tok menjalankan amanah yang telah diberikan,
insyaAllah=)

wassalam~~~

Saturday, March 3, 2012

kualiti~VS~kuantiti

bismillahirrahmanirrahim,

alhamdulillah,pg nih diberi kesempatan jugak tok mengupdate blog aku nih,,msok smggu dah wse aku x update,
sbb x de idea nk tulis pe,setiap hari aku lakukn rutin hrian yg sme,bgn tido,solat,sidai kain,,kms umah,then prepair nk p kje,mgkin dlm bln nih rutin nih akn brubh,,spe tau kan,,insyaAllah,:)

tp pg nih,mcm dpt stu idea bru nk tulis,trime ksh shbt sbb bg idea kat akuh nk tulis pe,

~KAK,NAPE SPE KAK?ISKH SMBONG BTOL KAK NIH,TNYE NME JEW PON~


yup,tgk cm x slh kan sbb skdr nk taw nme,,tp dgn tgurn prtme tu lah bole menyemai benih prknln yg kite x jgke,n kite x expect pon nk bkwn,

key,,wse xm x de kne mngne ngn tjok kat ats tuh kan,so sbnanye aku nk fokus kat sikap,perangai or atitude kite sbg seorang khalifah kat muke bumi nih,

aku memg wse kurg slesa or memg x suke bile ad owang tnye soklan kat ats tuh,bkn aku smbong,,n nak kate aku ni bgs sgt,tp cube kowang,nth celah mne ko jmpe mamat tuh,,tetibe die tnye nme kowang,x plek ke?bkn plek jew,,tp aku wse irrtating btothen aku pon wse cm nk sumph sernh jew kan,

law bbtol nk knl,,gune cre yg btol okey~~~

Saturday, February 25, 2012

tudung `vs` peribadi diri

alhamdulillah,harinih aku msh di beri pluang oleh-Nya untuk menulis smthng kat blog aku nih,,pns btol ptg nih,,air botol yg aku bru topap nih pon dh tnggl spruh,,cmner nak smpaikn ke mlm nih,,jwb tln air liur je ar,,(hohoo,,bln pose je wt cmtuh),smbil mkn putu mayam made by ayh aku nih,wse cm nk tls psl tjok kat ats ni hah,

~TUDUNG~

aku tergerak nak tulis entry pasal bnde nih sbb bwu bbrpe mggu yg lps,snior aku kat `SMAPR` dlu tepon akuh,,aku memule x knl gak,ye ar,,budak x hbs `STAM`x bpe knl sgt la kan,hohoho,,upe nye `kak Suraya Sisal`,aku ingt nme die pnoh sbb die dlu pngws kat skola,,lmbot jew kak nih,,die bek ngn kwn aku,si kecik `Aziera `ni ha,,die dpt no aku pon dr budak kecik tuh,,aku ingt nape nth die kol akuh,upenye die nk gtaw yg dlu die ad pnjm satu tudung `labuh` akuh,,ops,,aku pon x ingt yg ne,bknnye aku de bnyk sgt tudung labuh tp sbb da lme sgt kan,,aku pon x ingt yg ne,,die kate nk pulg kat akuh sbb tkot aku nk gune,(terpempan seketika)aku ckp ngn die,,"x pe ar kak,,kite bg kak jew,,kite x pkai dah",spontan aku jwb,,then die pon ckp time ksh,,then full stop,



ye,,aku terdiam seketika di kala akak tuh kate "akak nk pulang tudung awk takot awk nk gune",huhuhu,,dah jauh sgt akuh nih,,(termenung sejenak)


yup,,dulu aku sprti dlm gmbr kat ats tu ha,,tertutup rapi,sbbnye aku brsekolah di sekolah agame,(5 taon kot)actlly mse nk msok form 1 tuh aku nk msok skola bese je,,dkt ngn fmly,(hehehe,,alsn x nk ddok asrma),tp mak aku kuat suoh aku msok skola agme,,aku ikotkn je ar,,g pon aku wse bole je lyn,then sdr x sdr,,tmt gak 5 taon kt skola tuh,



kat ats ni lah skola akuh,,x yah cite ppnjgn la bab skola,,hohoho,,then,,aku tros la smbong amek `sijil tinggi agama`tp x hbes,,x lps gak lah exam skli kan,,huhuhu,,pstuh aku smbung mtrik,,

smbung mtrik jew,aku still mngkalkn imej tudung lerang 60,tp x jahit tgh lah,,aku pkai tdug bwl saiz lerg 60,,hohohoho,,(bek kan akuh),tu mse kat mtrik kdah,,smpai kat mtrik jhor,,still gak mngkalkn imej yg sme,,

aku smpt satu sem jew kat mtrik(6 buln je ar),sbb akuh dpt pnggln drpd (SPA) tok jd nurse,then aku pon beralih arh ke bdg nurse,,aku smbung bljr kat subang jaya,,



sowi lah,,kolej aku nih dlm summit compleks,,so x de ar satu bgunan khas tok kolej akuh,,

bermule dr sini,,aku brubh sdikit(x lah bnyk sgt,,huhuhu)dr segi pnmpilan lah,,
actlly frst dtg dulu,,phk kolej kate kne gune uniform time stdy kat kolej,,uniform kiteowang lengan pndek taw,,so ade gak ini siatif ngadu kat kkm,,kkm kate x bole wtpe sbb tu kire bwh kolej pnye rules,,then kne pkai skaf,,tutup pale jew(ala-ala cm nenek tu ha)hohoho,nak wt cmner,,aku pon ikot jew,,then sblm tuh brt gak hati kan nk bukak sesuke hati,,ye ar bile diri dh terdidik acuannye begitu,,nak tuka jd begini pyh gak,,pening pale tok cri konklusi dr mslh aku ni ha,,then aku de tny emmber yg arif dlm bdg cmnih,,depa kata,,x pa,,yg pnting niat hg,,hg bole cver pkai sweater kan,,then ade gak senior kat kolej tuh yg ala-ala akuh,,so aku pon tnye ngn dieowang,alhamdulillah,aku dpt gak tmtkn diploma akuh,

even aku da bnyk brubh,,pd akuh,mgkin prubahan dr segi fizikal,rohani x taw ar,,owg skliling aku jew bole nilai kan,aku tetap sme jew,,manusie kan brubah,,

kenkadang ade gak merintih sendiri bile rse diri jauh je ngn `Dia`,tp cecepat aku mengadu dgn-Nya,alhamdulillah,,sumenye aku dpt tangani,

<

kepada kengkwn akuh yg knl akuh,,law jmpe akuh kat mmne tgur ar ye,,mybe aku x ingt sgt kowang,,tp law kowang tgor,,insyaAllah aku ingt,,hehehehe,

wassalam


Wednesday, February 22, 2012

terime kasih sahabat:)

tarikh:23/2/2012
ari:khamis

smntre tnggu owg yg ajr aku bwk krte(nk wat lsen lah) dtg,,aku lyn lah cte kat tv 9 nih,,slalunye mak ayh aku wjen tgk pgrm `tanyalah ustaz` nih,,bes gak,,bnyk bnde kite bljr,then,after cte nih hbes,,aku con tgk cte, `adik & al-quran`,aku suke tgk cte nih,,sbb suare bebudk nih ssdp alunkn bacaan al-quran,,memg terbaik lah~~~



arnih Us. Zamri dgn knk-knk tuh bce ayt 118,surah `ALI-IMRAN`x slp akuh,then,hbes jew bcaan tuh,, ustaz suoh knk-knk tuh bdiri tok bce ikrar,,sbnanye ustaz bce kata-kata hkmah persahabatan pd pndgn `IMAM SYAFI`E`,,t aku tls bwh nih ikrar tuh,

Aku mencintai sahabatku dengan segenap jiwa ragaku, seakan-akan aku mencintai sanak saudaraku.
Sahabat yang baik adalah yang sering sejalan denganku dan yang menjaga nama baikku ketika aku hidup atau selepas aku mati.
Aku selalu berharap mendapatkan sahabat sejati yang tidak luntur baik dalam keadaan suka atau duka.


tetibe aku bwu tringt,,kwn aku pnyer bfday arnih lah,,eh slh slh,bkn kwn,,tp `shbt`,ngee(special sket ar)pd aku je kot,,hohoho,,abaikan,

so smpne bfday die arnih,aku nk wat stu entry tok die,,cume nih je aku dpt bg kat kau sbb kite dh x stu asrama,,law stu asrma,,ley jew aku tmph nasi lemk `cik sal` kat kafe tuh,,huhuhu,

crtenye brmule di sini,

sbnanye aku x taw cmner aku bole rpt ngn die,tetaw je rpt,g pon dlu kteowg stu group,,(bese ar dok asrma ad group-group nih kan),aku wse bkn aku jew ad,,owg yg bce ni pon msti ad group kan,,tp x lah smgt asobiah tuh tnggi sgt,,group nih cm kwn bek lah,

so dlm group akuh de 8 owg,then 8 owg nih ad yg rpt due owg,due owg,,btol kan owg kte,,x sume mslh kte bole kgsi ngn kgkwn,,mybe ad prob yg kite hnya prlukn seorg temn yg bisa mndgr,,(aiceh,,puitis tol,),

so aku pon rpt ngn die,,kat mne ad die,,ad lah akuh,law x slh akuh form 2 kot bwu bek ngn die,then,after form 4,die dpt result bgos mse pmr,so die nk pndh skola,then die pndh da pon,,tp x slp aku 2 mggu kot,,die msok lek smapr,(cte nih mls nk cte ppnjg,,spe yg taw,,tw lah,,yg x taw,,x yah taw),then kteowang bkwn bek smpai lah spm,,

djdikn cte,,time spm,aku jd `ketue asrma`,cm hebt sgt kan pdhl x de pe pon,,kgkwn aku yg 8 owg tu pon dpt pgang jwtn,,ade yg pgang lajnah kebersihan,kesihatan,musolla,dewn mkn,,n sukn,,pndek kate,,majoriti dak group akuh la pgang(group hbt ar nih,,uhuhuhu,)die jd ktue tok ljnah `sukan`,memg terbaik lah kan,,kje monteng jew,tp jrg la monteng,,nape pon ktue asrma,

shri lg aku nk spm,aku jtoh sket,dwn exam tgkt 4 x slp akuh,,so aku kne exam kat bilik rwtn,,tgkt 1 jew,,so die lah yg bnyk tlg akuh,smpai lah hbes exam,bile knang blek,,memg trse indh sgt,,ye ar,,dpt kgkwn yg bbtol mmhmi kan,,(sdey plk dah)




actly,,aku nk ltk gmbr die sbb smpne bfday die tp aku x smpn plk pic di,,aku mek jew pic kat google nih,,hehehehe,,sowi ye `cik timah`,x smpn gmbr kamu,,


`cik timah`,ni kek untk awk,,mntk maaf ye,,sy bru kmpul rspi jew,tp x smpt nk wat lg,,nnti sy ad mse,,sy wat ye,

trime ksh sbb sudi jd kwn sy slme nih,,
mgkin sy x dpt jd shbt terbaik awk,
sy mntk maaf ye klau sy bnyk kcilkn hati awk,
slmt hari lahir yg ke -22,
semoge ape yg dirncg akn trlksne,

wassalam~~~

Sunday, February 19, 2012

khas buat teman:)

alhamdulillah,,harinih aku msh diberi pluang untuk brnafas di bumi Allah nih,pg nih cm bese lah rutin aku,,dtg kdai,,kmas,then mngadap dpn pc nih,,
dan skrg aku nk update lg satu story,artuh update story sal kgkwn kat induksi,,lani aku nk update tok crte kgkwn kat kolej akuh,,mse mjlis last kteowg,

sbnanye,,time kat kolej nih,,aku x rmai kwn baik,,kwn tu rmai,sume kwn akuh,,tp kwn yg bbtol aku bek x la rmai,,owg kate 'sahabat'aiceh,,(malu sy)






okey,,dkt ats nih gmbr spruh bbdk klus aku wsenye,,sbb law nak msok sume,,spe nk mek gmbr kan,yg kat ttgh,tu da tntu lah ckgu klus kiteowang,mrgkap pricpl kolej kteowang,meh aku story sket psl beliau(tnde hrmat)
name diberi mis,salma binti mohd ibrahim,bliau memg akn pgang group sem 6(final sem lah)dlu x pon,,tp stat sem bile agknye die amek aleh,so kiteowang follow je ar,sbnanye beliau ni okey,,sbb aku pnh buwusn dgn beliau,snang kate,,wat cm pe yg di mintak,,msti ok jew,,g satu beliau nih bole di bwe brbincang,(sbb bliau kple kolej kan,so kne dgr pndgn pljr-pljr,bukn mek bebulat je kan)sbb kwn akuh pnh brbncng dgn beliau untuk mnsttelkn hal psl sijil nasyid tok mauldurrsul,,bg sesiape yg brknaan,,taw lah hal nih,,yg x taw,,x pe,,bce je ye,,:P,ckop lah cte psl beliau,,







okey,,gmbr dkt ats nih,,gmbr kak awin and erin nurzaien(sory klaw slh eje,,ngeh~~~)
aku nk brcrte sal erin sbb aku ddok ngn die stat sem bpe aku x ingt,,tp lme gak lah aku dduk sbres dgn die,,die nih unik taw(unik ke????),unik lah sbb spnjg aku hdop,,aku blm pnh jmpe kgkwn yg rjen mentouch-up muke,die ni ke mane msti ad bdk tu ha,,pe nmenye bdk tuh,,aku x ingt plk,,aku bb cmnih memg fail sket,die ni ibrt "luncai dgn labu-labunye"cm tu lah die,"erin dgn bedak compcnye"huhuhuhu(jgn mrh no),
tp aku suke dgn die,,die nih bdk pndai,,tiap sem mate x pnh bwh 3.5,,hebatkan:)
die memg hbt,,da lah klkr owgnye,,tp time mjlis nih,,aku pon x taw npe aku tgk die cm ayu sgt,,pdhl sme jew sbnanye,,sbb da nk bpsh kot,,muke suci je aku tgk,ceit~~~
lagi stu,die nih ley bkak slre aku bile bb mkn,,memule tgk mknan tu bese jew,,tp bile tgk die mkn,,cnfm,,nasi puteh ngn tlur goreng tuh wsenye cm mkn stik kot,,(dhsyt x?)
tu ar klbhn die yg x sume owg taw,,hohohoho.,,okey ckoplah psl si erin nih,kite cte sal owg len plk,





okey,,yg ni plk,aku nak crte sal `kak wa`,die pon dduk sbris dgn akuh,sbnanye brsn tu cme ad empt owg jew,,bese lah brsn last skli dlm klus,,ne ad owg nk ddok blkg,,kteowang je yg rela dok blkg,aku memg dr sem 1 pghuni dkt brsn blkg tuh,,lctrer sume cop kteowang kaki tido,kaki bsing,,sgle kaki lah,okey,,ckop lah tuh,,nak cte sal kak wa,

kak wa nih nme sbnanye najwa,but bkn najwa latif ek,kiteowang pnggl die kak sbb die lbh dewase drpd kami yg lain,,kak wa nih `istimewa` sbb die ad sft `sensitif' yang amt-amtlah sensitif(pe aku lts nih?),tp kiteowang still hrmt die,,so law nak brkate-kate or brguraw kena pndai sket dgn die nih,,tp law dh jnis akuh,ade aku kesh?sian gak knkdg aku tgk die sbb slalu kne ngn akuh,,tp aku x wat pe pon,,cume mlot aku jew knkdg trlps,,(sory ye kak wa:),,




lat but not least,kwn akuh yg bbtol dduk sblh aku dlm klus,still dkt brsn blkg ni ha,,nme nye `nurliyana mohd yunus`,die ni asl kedah,,aku nk crte bbnyk sal die x ley gak,,tkot die bngge plk,,tp ikhlas aku ckp,,pe yg aku tls nih adlh ikhlas dr hati,spnjg aku knl die,die nih mnt btol kat artis korea,,tp aku x mek port sgt sbb aku mnt begitu jew,sbnanye,dlu mse frst time smpai subg,,mggu orientsi aku dpt 1 group ngn die tp time tuhx rpt g sbb bru g kan,,then kiteowang pon ddok tmpt lenlain dlm klus,,aku stat rpt ngn die msok sem bpe nth,,aku x ingt tp lme gak aku ddok sblh die kat klus,hobi die yg x de sape bole chllnge adlh:

"tido dlm klus tnpe dpt diliht oleh lctrer"

memg hebt la die,,aku pon x reti nk wat,tp knkdg nek lnguh gak siku aku sbb nak cover line pnye psl,,tp x pe ar,,tido die pon pointer x pnh jtuh kot,,mntain 3 jew,,even gegiler cmtuh,,aku x nmpk kot minah ni stdy,,sok nk exam,,mlm bwu seselak buku,,tp aku tbek ar die,,lg stu aku bole msok ngn die sbb,sng nk ajk lepk,,tgkt satu casa subang tu lah tmpt kiteowang lepak,,cm x pnh jmpe staon kot law lepk pdhl beu pg td dok dlm klus ssme,,nth pe kiteowang bualkn pon x taw ar,hohohoho,,tp die lah kwn aku yg bnyk shre ngn aku mslh,,time ksh yana:)





lastly,,kwn yg baik dgn aku,`sri ameera abd rahim`,actly law nk diikotkn umor,die lbh dewase dr aku,,tp aku lbey slse x pnggl akak ngn die sbb aku wse cm ade gap ble ad glrn akak nih,,seb bek die x kesh,,die nih owg kl,,dok je kl,,tp umah kt kg gk,,`kg datuk keramat`(sowi ek law slh eje nme tmpt tnggl ko),aku sng bkwn ngn die sbb cre pmikirn yg mtg,,sng dibawe brbincang,

lg stu yg best,,sng untk brbicare brkaitan agama,,soal jwb brkaitan agme,eblm tuh,,bknnye aku memilih untk brbicare soal begini,,tp law kite slh memilih owg yg sesuai tok crte sal nih,,bole jd bnde len,,so aku lbey slse brbicre dgn die,,sbb tu lah,,aku lbey bnyk brtnye pndpt,brkgsi mklumt dgn die,,hope die pon wse begitu,,

jari-jari da mule pnt nak menaip,untuk kgkwn yg len,,mntk maaf law x msok dlm crte nih sbb aku nk crte sal owg yg aku knl,or rpt jew,,bkn mksdnye kowang bkn kwn akuh,huhuhu,

wassalam~~~~~

perlukah aku??

grrrrr~~~,tetibe aku wse brgegar bed akuh,,
iskh,,kcaw btol lah,,spe plk anta msj pepagi bute nih(gumam aku dlm hati?

"doakn sy brjaye intrview sok"

no yg aku x smpn dlm fon akuh,,tp sgr lg dlm ingtn akuh,
no tu lah yg prnh tmn akuh tok 5 thn yg dlu,mls untuk mmikirkannye lg,

aku just ignore that mssge,

whai shbt lme ku,,ku x rply bkn bmksud aku x doakn kau,aku wse btter aku x bls dr mnimbulkan syak wsgke kpd org skliling kau,,

ckuplah skli,aku x nak jd puncenye,,bhgiekan lah die okey,,
wassalam~~~~